Quantcast
Channel: ProLibro » Public: copii şi tineret
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Reuniune IFLA la Braşov în 2015

$
0
0

Noutăți de la  IFLA primite de la Ruxandra Nazare, Biblioteca Județeană Brașov.  

În perioada 3-6 aprilie 2014 a avut loc întâlnirea semestrială a Comitetului permanent al Secţiunii IFLA nr. 10 Biblioteci pentru copii şi adolescenţi, la Moscova, la invitaţia Bibliotecii Federale ruse pentru adolescenţi. Gazda, doamna Irina Mikhnova, este directoarea acestei instituţii, vicepreşedinta Asociaţiei profesionale a bibliotecarilor ruşi şi preşedinta Diviziei Biblioteci pentru copii şi adolescenţii din Federaţia Rusă. Din Comitetul permanent au participat Viviana Quiñones (preşedinte şi trezorier, Franţa), Kirsten Boelt (secretar, Danemarca), Ulla Pötsönen (coordonator relaţii publice, Finlanda), Irina Mikhnova (Rusia), Jorun Systad (Norvegia), Monika Mertens (Germania), Ingrid Källström (Suedia), Susan Roe (Marea Britanie) şi Ruxandra Nazare (România, ANBPR). Ca observatori au participat Carolyn Rankin, profesor universitar şi editorul unei reviste de specialitate, care a intervenit adesea cu spiritul ei clar şi obiectiv, precum și Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Județene Brașov, ce a prezentat activitățile și proiectele secției noastre de copii.

Întâlnirile de lucru au fost dense, programul încărcat, vizitele de biblioteci interesante. Gazdele au organizat tururi ghidate în biblioteci federale (Biblioteca naţională pentru adolescenţi, Centrul de tineret Nosov) şi în biblioteci publice (Biblioteca metropolitană Turgheniev şi Biblioteca pentru copii Arkadi I. Gaidar). S-au prezentat rapoartele de activitate ale preşedintelui, trezorierului şi responsabilului de relaţii publice, s-au discutat proiectele în derulare şi viitoare (Sister Libraries, Picture Books, Cărţile adolescenţilor), s-au pregătit conferinţele din august (Conferinţa anuală IFLA de la Lyon și conferinţa satelit de la Paris). S-a decis extinderea proiectului Picture Books prin invitarea a noi ţări să participe şi prin ediţii noi, electronice şi tipărite, în versiuni îmbogăţite, ale catalogului proiectului.

Children and youth libraries

S-a hotărât dinamizarea diferitelor canale de informare şi comunicare ale Secţiunii (site, lista de e-mail, newsletter, cont de facebook, blogul proiectului Sister Libraries), împărţindu-se sarcinile. În mod special, s-a discutat despre newsletter şi despre necesitatea de a avea anumite direcţii şi o politică asumate, stabilindu-se din timp tematici speciale pentru numerele cu apariţie bianuală, de tip magazin, cu un conţinut bogat. S-a analizat Declaraţia asupra social media propusă şi elaborată de Kirsten Boelt şi Ingrid Källström, la invitaţia FAIFE (Comitetul pentru libertatea de acces la informaţie şi pentru libertarea de expresie), cu aplicaţie specială pentru copii şi adolescenţi, adresându-se copiilor, părinţilor şi bibliotecarilor. Forma iniţială a suportat modificări şi urmează ca finalizarea ei să se facă la Lyon în luna august.

S-au dezbătut propunerile pentru premiul literar Astrid Lindgren, în valoare de 500 000 euro, acordat anual de Consiliul suedez de cultură unei personalități sau organizații cu merite pe tărâmul literaturii pentru copii și susținerii lecturii. Statul suedez a dat Comitetului permanent al secțiunii IFLA nr. 10 dreptul de a propune, în fiecare an, pentru acest premiu o organizație (bibliotecă sau asociație nonguvernamentală) care promovează lectura pentru copii și adolescenți. Nominalizările Comitetului asigură vizibilitate acelor care inițiază și dezvoltă campanii de lectură și de suport pentru biblioteci. În 2014 au figurat printre candidați Reading Agency și Seven Stories din Marea Britanie, Biblioteca publică din Veria (Grecia), Promolib din Peru etc. Prin vot, Comitetul a ales National Reading Programme din Argentina, urmând ca actele și dosarul candidaturii să fie trimis până în 15 mai.

Decizia cea mai importantă pentru România, care priveşte ANBPR și Biblioteca Județeană Brașov este că în primăvara anului 2015 întâlnirea Comitetului permanent va avea loc în România, la Braşov, urmare a serviciilor inovative, muncii şi creativităţii bibliotecarilor braşoveni, dovedite şi prin deschiderea Centrului de excelenţă pentru copii graţie grantului Biblionet. Următoarea întâlnire, din 2016, a fost stabilită să aibă loc în Norvegia, unde se așteaptă cu nerăbdare inaugurarea noului sediu al Bibliotecii publice din Oslo, aflat acum în construcție.

IFLA cuprinde un număr de cinci divizii, în care sunt reprezentate tipurile de biblioteci, tipurile de colecții, tipurile de servicii, suportul pentru profesii, precum și unele regiuni, de fapt continente. În cea de-a treia divizie, unde sunt reprezentate tipurile de servicii, își desfășoară activitatea secțiunea Biblioteci pentru copii și adolescenți, care reunește, la fel ca oricare altă secțiune, în comitetul său un număr variabil de membri, din mai multe țări, pe cât posibil de pe toate continenetele. Secțiunea pentru copii și tineret este una din cele 43 de secțiuni, ea având reprezentare românească (dr. Ruxandra Nazare,

Biblioteca Județeană Brașov, reprezentant ANBPR), la fel ca alte patru ce au români în cuprinsul lor: cea pentru servicii de bibliotecă pentru populații multiculturale (doamna dr. Simona Bursașiu, BCU Timișoara), cea în care sunt cuprinse bibliotecile de medicină (denumirea exactă Health and Biosciences Libraries), unde activează doamna dr. Ioana Robu, fost director al Bibliotecii de Medicină și Farmacie Cluj, iar alte două secțiuni unde activează doi reputați specialiști români, dar care reprezintă SUA, doamna profesor dr. la Wayne State University din Detroit, Hermina Anghelescu (secțiunea Science and Technology Libraries), precum și domnul dr. Radu D. Popa, director al bibliotecii de drept din cadrul New York School of Law Libraries (secțiunea Law Libraries). Aceste comitete permanente din cele 43 de secțiuni se reunesc de două ori pe an, de regulă într-o întâlnire de lucru ce are loc primăvara, organizată succesiv de țările membre în comitet și  în cadrul conferințelor generale IFLA din luna august a fiecărui an. Faptul că întâlnirea semestrială de anul viitor va avea loc în România este o dovadă a încrederii acordate, implicării reprezentantului ANBPR, activității colegilor în proiecte de impact precum Sister Libraries și Picture Books, evidențiate în mod special la Conferința IFLA din Singapore, participării cu lucrări în Puerto Rico și Finlanda. Nu în ultimul rând, este o sarcină de mare responsabilitate pentru bibliotecarii români și ANBPR de care sperăm să ne achităm cu profesionalism și onestitate.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images